Ärr/Scars

Photo project by Åsa Kalmér and Jörgen Hjerdt.

At Fotografiska Museet Stockholm, february 18 til april 24, 2022.

Abecita Popkonst & Foto i Borås, october 14 to january 16, 2021.

At Alma Löv Museum of Unexpected Art, june 19 to august 29, 2021.

PRESS

ÄRR/SCARS

Jag blev sjuk i bröstcancer för andra gången vintern 2017. Under sommaren, efter en vår med tunga behandlingar; cytostatika, strålning och tabletter, kommer jag på tanken att jag vill undersöka hur inställningen till min kropp förändrats sedan jag opererat bort mitt vänstra bröst.

Hur skulle jag landa i min förändrade kropp med bara ett bröst, ett ansenligt ärr och just då också iklädd peruk? Vem är jag i min ”nya kropp”? Finns det en skönhet i att bara ha ett bröst?

När jag skulle in och ut ur baddräkter i provhytten kunde jag till och med bli full i skratt då jag provade olika storlekar på bröstprotes.

Att bli cancersjuk och förlora håret är hårt. Eftersom jag är skådespelare, var det viktigt att ha en peruk med äkta hår. Med peruk är man är på något sätt förklädd. Man vill inte att omgivningen ska veta att man är sjuk. Man är på något sätt naken som sjuk. Peruken blev som en skyddande hinna, protesen blev ett substitut för det förlorade bröstet.

Min man Jörgen och jag började fotografera och inspirerades av bland annat Cindy Sherman och Robert Mapplethorpe, deras utforskande av olika sorters skönhet och intimitet men med integritet.

Åsa Kalmér & Jörgen Hjerdt